Konkurs Kulinarny Partnerstwa Północnej Jury
„Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności”
Stowarzyszenie „Partnerstwo Północnej Jury”, partner KSOW, w związku z realizacją operacji pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności” , współfinansowanej ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW na lata 2014-2020, zamierza poprzez realizację projektu zmobilizować i wyzwolić potencjał lokalnych społeczności, organizacji pozarządowych do współpracy i angażowania się do pracy w różnych grupach (z uwagi na planowany do realizacji konkurs kulinarny na terenie 9 partnerskich gmin).
Z kolei organizacja konferencji będzie doskonałym narzędziem aktywizacyjno-informacyjnym, źródłem wiedzy i „motorem napędowym” dla uczestników do podejmowania aktywności w obszarze społecznym (wspieranie sieci współpracy partnerskiej) i zawodowym ( rozwój przedsiębiorczości, m.in. w aspekcie slow life na obszarze wiejskim, małego przetwórstwa, zielonej gospodarki).
Celem operacji jest: Wieloaspektowa aktywizacja lokalnej społeczności i wzmocnienie współpracy społeczności lokalnej Stowarzyszenia PPJ poprzez organizację konkursu kulinarnego i konferencji.
Przewidywane efekty operacji stanowią:
110 uczestników konferencji zaaktywizuje się i wzmocni wiedzę w zakresach tematycznych ujętych w ramowym programie konferencji tj:
- Wspierania rozwoju przedsiębiorczości na obszarze Stowarzyszenia “Partnerstwo Północnej Jury” przez podnoszenie wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego lub w obszarze rozwoju zielonej gospodarki, w tym tworzenia nowych miejsc pracy
- Wspierania tworzenia sieci współpracy partnerskiej dotyczącej rolnictwa i obszarów wiejskich Stowarzyszenia Partnerstwo Północnej Jury przez podnoszenie poziomu wiedzy w tym zakresie.
110 uczestników konferencji zaktywizuje się i zdobędzie informacje na temat Slow life na obszarze Stowarzyszenia PPJ- jako przykład promocji jakości życia na wsi i promocji wsi jako miejsca do życia i rozwoju zawodowego a także wiedzę dotyczącą zarządzania projektami z zakresu rozwoju obszarów wiejskich na terenie Stowarzyszenia PPJ.
50 uczestników konkursu kulinarnego wymieni wiedzę i doświadczenie dotyczące tradycyjnych, lokalnych potraw.
Partnerami projektu są: Śląski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Częstochowie, Gmina Janów, Gmina i Miasto Koziegłowy, Gmina Lelów, Gmina Mstów, Gmina Niegowa, Gmina Olsztyn, Gmina Poraj, Gmina Przyrów, Miasto i Gmina Żarki.
Regukamin konkursu kulinarnego w załączeniu.