
kozieglowy.pl
48 Sesja Rady Gminy i Miasta Koziegłowy
21
mar
2023
Więcej
Przejdź do menu głównego.
Przejdź do treści.
Przejdź do wyszukiwarki.
Uruchom wysoki kontrast.
Uruchom wersję tekstową.
Skróty klawiszowe:
Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.
Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...
Wysoki kontrast.
Wysoki kontrast.
Oficjalna strona internetowa Gminy i Miasta Koziegłowy. Strona wyposażona w automatycznego lektora treści. Usługa lektora dostępna jest z poziomu poszczególnych podstron.
Wersja dla niesłyszących.
11 sierpnia w Starej Hucie odbył się II etap kulinarnego konkursu pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności”. Z naszej Gminy w konkursie udział wzięły Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Starej Huty.
Przed godziną 14:00 na miejscu pojawili się członkowie komisji konkursowej: Dyrektor PPJ Jerzy Motłoch, pracownicy Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie - Iwona Chmurzewska, Beata Fąfera i Danuta Tomza.
W spotkaniu wzięli udzial zaproszeni goście: Burmistrz Gminy i Miasta Koziegłowy Jacek Ślęczka, członek zarządu PPJ Bożena Kolasa oraz pracownik referatu Promocji i Rekreacji.
Uczestników spotkania przywitali Dyrektor PPJ Jerzy Motłoch oraz Burmistrz GiM Koziegłowy Jacek Ślęczka, którzy m.in. podziękowali Panią i Panom za zaproszenie oraz zaangażowanie w przygotowania do konkursu kulinarnego.
Dyrektor PPJ Jerzy Motłoch, przedstawił założenia i cele projektu pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW na lata 2014-2020.
Jednocześnie zaznaczył, że konkurs kulinarny – ma zainicjować prace nad marką lokalną a także wydanie książki kulinarnej. Dyrektor podkreślił także, że dzięki wsparciu partnera projektu – Gminy Koziegłowy organizowany jest konkurs kulinarny na terenie partnerskiej gminy.
Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Starej Huty przy wsparciu członków Zespołu Regionalnego ,,Złoty Kłos” przygotowały dla szanownej komisji oraz zaproszonych gości danie znane i bardzo lubiane. Mowa oczywiście o pieczonkach, które w naszym regionie są niezwykłą specjalnością, często mało znaną w innych miejscach naszego kraju.
Na danie główne trzeba było jednak trochę poczekać. Zapach potrawy unoszący się w powietrzu zdradzał jednak, że pieczonki są już prawie gotowe. Niespełna po godzinie pieczenia, garnek został ściągnięty z ognia, a jego przepyszna zawartość migiem trafiła na talerze.
Niepowtarzalny smak zachwycił wszystkich uczestników spotkania, a zwłaszcza członków komisji konkursowej, czego wyrazem były liczne słowa uznania kierowane pod adresem gospodarzy.
kozieglowy.pl
21
mar
2023
Więcej
kozieglowy.pl
20
mar
2023
Więcej
kozieglowy.pl
17
mar
2023
Więcej
kozieglowy.pl
16
mar
2023
Więcej
kozieglowy.pl
16
mar
2023
Więcej
kozieglowy.pl
14
mar
2023
Więcej
Wyszukaj na stronie
Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w polskiej wersji językowej.
Ukryj moduł.