Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Gmina i Miasto Koziegłowy

Gmina i Miasto Koziegłowy

Filtrowanie aktualności

data od

data do

II etap kulinarnego konkursu w Starej Hucie

11 sierpnia w Starej Hucie odbył się II etap kulinarnego konkursu pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności”. Z naszej Gminy w konkursie udział wzięły Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Starej Huty.

Przed godziną 14:00 na miejscu pojawili się członkowie komisji konkursowej: Dyrektor PPJ Jerzy Motłoch, pracownicy Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie - Iwona Chmurzewska, Beata Fąfera i Danuta Tomza.

W spotkaniu wzięli udzial zaproszeni goście: Burmistrz Gminy i Miasta Koziegłowy Jacek Ślęczka, członek zarządu PPJ Bożena Kolasa oraz pracownik referatu Promocji i Rekreacji.

Uczestników spotkania przywitali Dyrektor PPJ Jerzy Motłoch oraz Burmistrz GiM Koziegłowy Jacek Ślęczka, którzy m.in. podziękowali Panią i Panom za zaproszenie oraz zaangażowanie w przygotowania do konkursu kulinarnego.

Dyrektor PPJ Jerzy Motłoch, przedstawił założenia i cele projektu pt. „Dziedzictwo kulinarne Partnerstwa Północnej Jury inspiracją do rozwoju przedsiębiorczości i aktywizacji lokalnej społeczności” współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” PROW na lata 2014-2020.

Jednocześnie zaznaczył, że konkurs kulinarny – ma zainicjować prace nad marką lokalną a także wydanie książki kulinarnej. Dyrektor podkreślił także, że dzięki wsparciu partnera projektu – Gminy Koziegłowy organizowany jest konkurs kulinarny na terenie partnerskiej gminy.

Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Starej Huty przy wsparciu członków Zespołu Regionalnego ,,Złoty Kłos” przygotowały dla szanownej komisji oraz zaproszonych gości danie znane i bardzo lubiane. Mowa oczywiście o pieczonkach, które w naszym regionie są niezwykłą specjalnością, często mało znaną w innych miejscach naszego kraju.

Na danie główne trzeba było jednak trochę poczekać. Zapach potrawy unoszący się w powietrzu zdradzał jednak, że pieczonki są już prawie gotowe. Niespełna po godzinie pieczenia, garnek został ściągnięty z ognia, a jego przepyszna zawartość migiem trafiła na talerze.

Niepowtarzalny smak zachwycił wszystkich uczestników spotkania, a zwłaszcza członków komisji konkursowej, czego wyrazem były liczne słowa uznania kierowane pod adresem gospodarzy.

12

SIE

2020

694

razy

czytano