Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Gmina i Miasto Koziegłowy

Gmina i Miasto Koziegłowy

Filtrowanie aktualności

data od

data do

Komunikat Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego

Zatrucia pokarmowe występują na całym świecie, wzrost zachorowań obserwuje się zazwyczaj w sezonie letnim kiedy występują wysokie temperatury sprzyjające namnażaniu się czynników chorobotwórczych. Do czynników etiologicznych wywołujących zatrucia pokarmowe należą:  bakterie, wirusy, pasożyty, toksyny roślinne i zwierzęce oraz chemiczne substancje toksyczne. Obraz kliniczny choroby zależy od rodzaju czynnika etiologicznego. Objawy najczęściej obserwowane to: gorączka o różnym nasileniu, ból głowy, biegunka, nudności, wymioty, a w przypadkach ciężkich odwodnienie i zaburzenia świadomości.Początek choroby jest zazwyczaj nagły, a objawy silnie wyrażone - ich nasilenie zależy od rodzaju czynnika etiologicznego, jego dawki oraz podatności chorego – szczególnie wrażliwe są dzieci i osoby w wieku podeszłym.  Źródłem zakażenia w zależności od czynnika etiologicznego są zakażone zwierzęta lub człowiek. Zatrucia pokarmowe szerzą się przez żywność i wodę. Żywność może być skażona pierwotnie (zakażone surowce) lub wtórnie (w czasie przetwórstwa, produkcji, transportu, magazynowania, dystrybucji lub jej przygotowania przed konsumpcją). Żywność, a zwłaszcza kremy z jaj i mleka, mielone mięso, ryby są doskonałym podłożem do namnażania się bakterii i wytwarzania toksyn. Przetrwaniu i namnażaniu się drobnoustrojów w żywności sprzyjają także nieprawidłowe jej przechowywanie (np. kilkakrotne zamrażanie i rozmrażanie) czy nieprawidłowy proces obróbki termicznej potrawy. Okres wylęgania choroby zależy od rodzaju czynnika etiologicznego i jego dawki  i może wynosić od kilku godzin do jednego dnia. Zapobieganie zatruciom pokarmowym polega na unieszkodliwianiu źródła zakażenia oraz odpowiedniej obróbce termicznej w wysokiej temperaturze potencjalnie zakażonych surowców pochodzenia zwierzęcego i właściwego postępowania z tymi surowcami przed ich wykorzystaniem (ścisła segregacja surowców od potraw gotowych do spożycia), zachowanie higieny osobistej w  trakcie przygotowywania posiłków oraz nie spożywanie pokarmów niewiadomego pochodzenia. W przypadku wystąpienia objawów takich jak: wymioty, biegunka, bóle brzucha, podwyższona temperatura ciała należy jak najszybciej skorzystać z porady lekarskiej. Myszków dnia: 08.08.2006 (Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Myszkowie Dr n. med. Marek Olenderek)

09

SIE

2006

2773

razy

czytano

3393/3512

Najnowsze aktualności

Kalendarz

Logo serwisu.

E-mapa

Logo serwisu.

Galeria

Logo serwisu.

Filmy

Logo serwisu.

Wyszukaj na stronie

Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w polskiej wersji językowej.

Uruchom

Wstrzymaj

Przewiń animację o jedno pole w lewo.

Przewiń animację o jedno pole w prawo.

Ukryj moduł.