Skróty klawiszowe:

Pokaż moduł: Skróty klawiszowe.

Strona wykorzystuje pliki cookies.
Dowiedz się więcej...

Gmina i Miasto Koziegłowy

Gmina i Miasto Koziegłowy

Filtrowanie aktualności

data od

data do

Gospodarze z Pińczyc uhonorowani za wspaniałe sery

Podczas wrześniowej Sesji Rady Gminy i Miasta Koziegłowy państwo Roksana i Adam Będkowscy uhonorowani zostali przez Burmistrza Gminy i Miasta Koziegłowy Jacka Ślęczkę oraz Przewodniczącą Rady Gminy i Miasta Koziegłowy Joannę Kołodziejczyk. Gratulacje w imieniu dyrektora Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Częstochowie przekazała także Monika Mrożek, kierownik Działu Rozwoju Obszarów Wiejskich ODR w Częstochowie.

Państwo Będkowscy i prowadzona przez nich firma zostali finalistami konkursu na najlepsze działania kreujące przedsiębiorczość na obszarach wiejskich, zorganizowanego pod Patronatem Prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Andrzeja Dudę przez Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Gospodarstwo Rolne Adam Będkowski nagrodzone zostało w kategorii indywidualnej „Produkcja serów twarogowych podpuszczkowych smakowych z mleka krowiego”. Gala finałowa odbyła się 20 września w Pałacu Belwederskim w Warszawie.

– Cieszę się, że postawili państwo nie tylko na produkcję mleczną, ale i na przetwórstwo rolno-spożywcze. Mam nadzieję, że te sery będą rozsławiały nie tylko państwa gospodarstwo i miejscowość, ale i nasz region. Firma została wpisana w program innowacyjnej gospodarki w obszarach rolnych i będzie, pod nadzorem najlepszych instytutów mleczarskich w Polsce, uczelni rolniczych, wprowadzać innowacyjność w gospodarstwie, przede wszystkim w produkcji serów, stosując szczepy bakteryjne. Mam nadzieję, że w certyfikacie sera pińczyckiego znajdą się także trzy koziegłowskie koziołki – powiedział Burmistrz Jacek Ślęczka.

Adam Będkowski przejął w 2015 roku gospodarstwo w Pińczycach od swojej mamy. Od 2016 r. prowadzi je wraz z żoną Roksaną. Postanowili skupić się na naturalnym wypasie krów w sezonie i całkowicie bez stosowania do pasz dodatków ani koncentratów. Dzięki temu, pozyskiwane od krów mleko – w przeciwieństwie do większości mleka dostępnego na rynku – ma naturalny, tradycyjny smak. Głównym kierunkiem działalności firmy z Pińczyc jest produkcja znakomitej jakości serów – twarogowych (z mleka kwaśnego), podpuszczkowych smakowych – z różnymi dodatkami (m.in. z czarnuszką, z suszonymi pomidorami, z orzechem włoskim, czy też z czosnkiem). W asortymencie jest także mleko niepasteryzowane oraz śmietana. Produkcja serów odbywa się w warunkach domowych, a wszystko wykonywane jest ręcznie – bez konserwantów, sztucznych barwników i innych sztucznych substancji. Dodatki do serów kupowane są od producentów ekologicznych, a nadzór nad produkcją pełni Inspekcja Weterynaryjna.

W listopadzie 2018 roku, dzięki coraz większemu uznaniu zdobywanym przez produkty firmy, z jej właścicielem nawiązał kontakt Instytut Biotechnologii Rolno-Spożywczej im. W. Dąbrowskiego w Warszawie, który poszukiwał rolników-serowarów. Instytut jest zainteresowany prowadzeniem na serach badań dotyczących prozdrowotnej mikrobiologii. Firma państwa Będkowskich została zakwalifikowana jako jedyna do prowadzonego przez Instytut projektu.

–  Od samego początku nasze sery spotkały się z dużym zainteresowaniem, gdyż zaoferowaliśmy produkt, który nie jest dostępny na lokalnym rynku oraz towar tzw. ,,od rolnika’’. Aktualnie sprzedaż naszych serów prężnie się rozwija na znaczną część województwa śląskiego. Naszymi odbiorcami są klienci detaliczni oraz od niedawna sklepy ze zdrową żywnością – informuje Adam Będkowski.

01

PAŹ

2019

177

razy

czytano

2495/3555

kozieglowy.pl

Najnowsze aktualności

Kalendarz

Logo serwisu.

E-mapa

Logo serwisu.

Galeria

Logo serwisu.

Filmy

Logo serwisu.

Wyszukaj na stronie

Twoja przeglądarka internetowa, bądź system operacyjny, nie wspierają lektora w polskiej wersji językowej.

Zdjęcie:

Uruchom

Wstrzymaj

Przewiń animację o jedno pole w lewo.

Przewiń animację o jedno pole w prawo.

Ukryj moduł.